Mik a tesztek?

Pszichológiában a következő fogalom használatos a tesztekre: „A teszt (angol szó, jelentése: próba, vizsgálat) olyan feladat vagy feladatsorozat, amelynek teljesítése feltárja bizonyos pszichikus jelenségek (pl. ismeretek, érzések, egyéb jellemzők stb.) meglétét.”

Rengeteg fajta teszt létezik, a kérdés az, hogy mi a mérés tárgya (intelligencia, személyiség, viselkedés, érzelmi intelligencia, képesség, projektív teszt stb.) és milyen célból végezzük a mérést.

A tesztelés ezen kívül egy olyan eljárás, amely sztenderdizált feltételek között alkalmazható és szisztematikus pontozási előírásokat követ, a végén konkrét teljesítménnyel mérhető eredményt kapunk.

A pszichológiában sokféle tesztet használnak, aszerint csoportosíthatóak, hogy mi a mérés tárgya:

Az általam alkalmazott tesztek nagy része, neves pszichológusok által készítettek, tudományos alapjuk van, hitelesek, a valóságot tükrözik, eredetiségük igazolt, megbízhatóak, akkreditáltak. A tesztek hosszú évek alatt kutatómunka folyamán jöttek létre és számos statisztikai jellemzővel rendelkeznek (van megbízhatósága, eredménye, érvényessége és használhatósági vagy mérési köre).

Mire jók a tesztek?

Vállalati szempontból fontos kiválasztási eszköz a teszt. Egy meghirdetett pozíció kapcsán rengeteg önéletrajz beérkezik egy vállalathoz, de vajon ki az ideális jelölt? Nehéz ezt egy önéletrajz, egy interjú és egy kisérő levél kapcsán reálisan és jól felmérni, még ha egy kiváló szakember is végzi ezt a folyamatot. A személyiségünk komplikált és összetett, képesek vagyunk egy ilyen helyzetben mást mutatni, mint a reális önmagunk. A toborzási folyamat kiváló kiegészítő eszköze a tesztek, amelyek választ adhatnak arra, hogy a jelöltek közül mely az a személyiség, amely kiválóan alkalmas az adott pozíció betöltésére.

Új pozícióra jelentkezel, de nem tudod, emberileg vajon alkalmas vagy-e, vajon Te leszel a legszimpatikusabb? És az a teszt, amit küldtek, az mit mér? Hogyan kell a legjobban kitölteni, hogy engem válasszanak? Ugye Te is érzed, hogy ezekre a kérdésekre jobb előre tudni a választ! Erre jó, ha kérsz egy külön konzultációs időpontot és lépésről lépésre minden kérdést megbeszélünk a témában, majd megismerkedhetsz a tesztekkel, amelyek segítenek abban, hogy azt a pozíciót pályázd meg, amelyben valóban Te vagy a legjobb és úgy állj ott az interjún, hogy minden kérdésre határozottan és magabiztosan fel is készültél! Mire erre sor kerül, tudj meg mindent önmagadról!

Milyen a személyiséged? Hogyan viszonyulsz másokhoz? Hogyan kezeled a stresszt? Hogyan reagálsz stresszhelyzetben? És még számtalan kérdést tehetnénk fel, amelyek segítenek Neked abban, hogy mind ezt tudd magadról és ne csak bizonyos helyzetekben tapasztald váratlanul.

Tudj meg a lehető legtöbbet magadról és készülj fel rá, hogy a legjobban reagálj, kommunikálj stb. Ismerd magad eléggé ahhoz, hogy tudd mit kell tudnod magadról!

Melyek az erősségeid, a gyengeséged, a lehetőségeid és a fejlesztési területeid? Ismerd magad eléggé ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre tudd a választ! Tudd, mik a céljaid? Honnan hová szeretnél eljutni? És ennek mi az útja, hogy véghez tudd vinni!

Vállalati szemmel sokszor eljön a felismerés, hogy fontosak a fejlesztési tervek, építsünk csapatot, javítsuk a kommunikációt! Tök jó és egyszerű! De minden évben mindig ugyan azt? Biztos, hogy ezen kell javítani? Ettől biztos, hogy jobbak leszünk? Ki és miért találta ki, hogy így legyen? Kivizsgálták, kikutatták? A tesztek ebben segítenek! Nincs találgatás, random tréningek, a cél, hogy ott és azt feljesszük, amire valóban szükség is van!

Elakadás, dilemma, probléma… sokszor nem is értjük miért nem tudjuk a megoldást. A tesztek ebben rengeteget segíthetnek, megtudhatsz magadról olyat, amivel eddig soha nem szembesültél.

Nem megy a munka és senki sem érti. Vállalati szemmel úgy látja a vezető minden adott, de valahogy mégsem sikerül elérni a célokat, hol itt a probléma? A tesztek irányt mutathatnak, hol lehet az a pont a gépezetben, ami akadályozhatja a célok teljesülését.

Alkalmazottként valahogy nem találod a helyed, nem érzed magadénak a feladatot, a szervezet, nem értesz egyet a céllal, nem érted miért nincs jól kommunikálva… És megannyi kérdés, amit nem mersz feltenni. A tesztek kiváló megoldást kínálnak arra, hogy más szemmel tekints a problémára, a célokra, a feladatokra stb.

Vajon jól működik a vállalati kultúra? Van ilyen egyáltalán? Mit tapasztalhatunk meg ebből?

Jól működnek az egységek? Hogy működnek az egyének és együtt csoportban milyen a kohézió?

Vajon miért úgy viselkednek? Hogy kell őket megközelíteni? Milyen információ fontos számukra és azt hogy adjuk át? Hogy kommunikáljunk ahhoz, hogy a várt viselkedést tapasztaljuk? Megannyi kérdés, amivel jobb előre tisztába lenni, mint rossz helyzetekben problémákat és vitákat generálni.

A vállalatnak milyen tréningre van szüksége ahhoz, hogy a céljai még jobban teljesüljenek és még hatékonyabban működjön? Mit fejlesszünk a tréningekkel? Vajon a vezető pontosan tudja, milyen tréningre van szüksége a csapatának? A tesztek ebben sokat segíthetnek, hogy a legjobb döntést hozzuk a vállalat számára.

Céges tréningek csak ritkán vannak és azok sem egyénre szabottak. A tesztekkel lehetőség van arra, hogy a személyes fejlődési irányt mérjük fel és coaching illetve tréning formájában ezekre koncentráljunk. Az egyéni hatékonyság fejlődése magával hordozza a vállalati hatékonyság javulását is.

Sokszor nehéz meghozni a döntéseket és még nehezebb kimondani és végrehajtani őket. Sok a kérdés, hogy vajon a legjobb döntés született és a végrehajtás valóban a legjobban módon zajlik? A tesztek a vezetői döntések meghozatalában sokat segítenek.

Ha pontosan tisztában vagyunk mikor és miért hozzuk a döntéseinket, akkor a szituációt mérlegelve változtathatunk azon, ami eleve zajlott volna. Így több idő lesz arra, hogy jobban utána járjunk a döntéshez szükséges információknak, vagy éppen lecsökkenthetjük, azt az időt, amivel a döntés meghozatala járna. A tesztek ismeretében a döntéshozatal folyamatok hatékonyabbá válnak.

Miután meghatároztuk mi célból töltjük ki a tesztet és ennek kitöltése megtörtént, utána legkésőbb 3 hét múlva jelentkezem a visszajelzéssel. Ilyenkor megbeszéljük a teszt eredményét és következő lépéseket is.

Online teszt konzultáció

Többet szeretnél magadról tudni, de nem tudod melyik tesztet válaszd? Bármilyen kérdésed van a tesztekkel kapcsolatban? Keress online!

DISC

Megtudhatod, hogyan viselkedsz bizonyos helyzetekben! Tudod-e, hogy stressz hatására hogyan viselkedsz és hogyan reagálsz? Milyen helyzetekben és körülmények között kommunikálsz a legjobban? Tudod-e, hogy milyen dolgok azok, amelyek Téged a legjobban ösztönözhetnek a jobb teljesítményre? A DISC segítségével megtudhatod, hogy introvertált vagy extrovertált, kapcsolat vagy feladatorientált típus vagy… És hogy ezek hogy állnak össze a mindennapokban?

Facet

A Facet5 egy olyan személyiségteszt, pszichometriai mérőeszköz, amely segít megérteni a személyiségstruktúránkat, rávilágít az egyéni különbségekre. A személyiség mérése révén képet kapunk az egyén viselkedéséről, motivációjáról és törekvéseiről. A Facet5 világszinten a legelismertebb személyiségteszt, az Edinburgh University School of Psychology által használt Big5 megközelítés az alapja. Erre a megközelítésre építve a személyiség 5 alapdimenzióját vizsgálja és 13 alfaktorát méri.

SpotLight

A SpotLight teszt kiváló egységes képet nyújt a személyiség erősségeiről, gyengeségeiről, frusztrációról, kihívást jelentő területeiről. A SpotLightot tekinthetjük úgy is, hogy rávilágit a potenciális erősségekre és fejlődési nehézségekre is. Ezek a munkahelyen segíthetnek tisztábban látni az elvárásokat, a szervezeten belüli törekvéseket.

Business Motivators teszt

Motivációk és értékek (Business Motivators) kérdőív az embereket irányító belső, rejtett mozgatórugók más szóval értékek, attitűdök, motivátorok feltárására alkalmas eszköz.

People Index teszt

A PeopleIndex kérdőív egy olyan átfogó önjellemző eszköz, amely segít felismerni, megérteni és kezelni az egyéni érzelmeket és viselkedési stílusokat. A teszt kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a személyes érzelmi intelligenciánkat mérjük vele. A PeopleIndex az érzelmi intelligencia széleskörűen elfogadott modellje alapján17 kompetenciát mér,

StressScan teszt

A StressScan kérdőív gyors és megbízható képet ad azokról az egyéni életmódbeli, megküzdési és pszichoszociális faktorokról, amelyek a mindennapi stresszhatásokkal szembeni ellenállást segítik. A StressScan kérdőív a Western Psychological Services által kiadott Stress Profile kérdőív adaptációja.

GPOP teszt

John Golden és Carl Gustav Jung személyiségtipológiáján alapuló alapuló klasszikus 16 személyiségtípust írja le. A teszt révén visszajelzést kapunk a kitöltő személyiségtípusáról, egyéni stresszjellemzőiről.

Szervezeti Kultúra Leltár (OCI)

A Szervezeti Kultúra Leltár (OCI ® ) a világ leginkább kutatott és széles körben alkalmazott kulturális mérőeszköz a szervezeti kultúra mérésére. Két neves kutatóhoz fűződik a kutatása és a fejlesztése: Robert A. Cooke, Ph.D. és J. Clayton Lafferty, Ph.D.

Életstílus Leltár (LSI)

Az Életstílus Leltár, Life Stlyes Inventory™(LSI) emberek millióinak segített megérteni és megváltoztatni gondolkodási és viselkedési stílusukat, hogy növeljék hatékonyságukat. A teszt Robert A. Cooke, Ph.D. and J. Clayton Lafferty, Ph.D. és fejlesztésében készült. Az Életstílus Leltár (LSI) 360º-os fejlesztési eszközként az önértékelést és a külső visszajelzést is felhasználja arra, hogy meghatározza az egyéni gondolkodási és a viselkedési stílusokat. A felmérésen alapuló fejlesztések megerősítik az egyéneket abban, hogy saját útjukra lépjenek, jobban legyenek, és élvezzék mindazt, amivel foglalkoznak.

Scope-L

A teszt rávilág, hogy a teszt az egyén mely kompetenciáit látja a legerősebbnek, legjellemzőbbnek nézve önmagára és melyeket tartja kevésbő fontosnak vagy jellemzőnek munkája során. A teszt az egyén kitöltései alapján értékel, így azt mutatja meg, hogy ő hogyan látja önmagát, ez sokszor nem feltétlenül esik egyben azzal, hogy mások hogyan látják őt ugyan ezekben a dimenziókban.

Scope 360

A 360 fokos visszajelzés során az önértékelés eredményeit összehasonlítjuk a munkakörnyezetben dolgozó kollégák értékelésével. Ez egyrészt objektív adatokat szolgáltat, másrészt erős motivációt ad a fejlődéshez, jobb teljesítményre ösztönöz.

Figyelem és Koncentráció Teszt (F-teszt)

A teszteredmények alapján a tesztelő figyelmi kapacitására és koncentrációs képességére következtethetünk. Felelősségteljes munkakörben gyakran ellenőrzik, hogy mennyire erős a vezető figyelme és koncentrációja.

Szövegértés Teszt (VCT)

A Szövegértés Teszt gazdasági-üzleti, jogi és tudományos szövegeket tartalmaz. Ezek időnyomás alatti, valódi megértését, elemzését, feldolgozását vizsgálja a teszt. A különböző témájú összetett szövegek megértése, a bennük található információk megfelelő felhasználása kulcsfontosságú a legtöbb munkakörben.

Pszichológiai Immunrendszer Kérdőív (PIK)

A pszichológiai immunrendszert azok a személyiségtényezők alkotják, amelyek lehetővé teszik a feszültségekkel és stresszhatásokkal való eredményes megbirkózást, ezzel biztosítva a személy hatékonyságát és lelki egészségének megőrzését.

Pszichológiai Jóllét Kérdőív

A kérdőív a pszichológiai jóllét dimenzióit vizsgálja.

Verbális, Numerikus és Téri Intelligencia teszt (VNT-IQ)

A teszt az általános intelligenciát méri, verbális, numerikus és térbeli gondolkodást igénylő feladatokkal.

Társas és Érzelmi Intelligencia Kérdőív (SEMIQ)

Az együttműködésnek, a másokhoz való pozitív viszonyulásnak és saját érzelmeink, indulataink szabályozásának képességét mérő kérdőív.

Általános Személyhatékonyság és vezetői képességek, tulajdonságok tesztje (ÁSZVEK)

Rendkívül széleskörű és mélyreható személyiségrajzot nyújtó mérőeszköz.

360 fokos kompetencia-értékelések (View360)

Az egyén visszajelzést kap önmagáról másoktól is, így reális visszajelzést kapunk magunknak, magunkról. A mérési körbe tartozó munkatársak tesztet töltenek ki az egyénről, illetve az egyén is önmagáról. Az önismeret különleges fajtája, összehasonlíthatjuk mi hogy látjuk magunkat és mások hogy látnak minket. A teszt több szintes típusai: ManagerView, LeaderView, Emotional Intelligence View, Customview.

PCM®

Legyen szó mások megértéséről, motiválásáról, hatékony információcseréről, vagy a stresszhelyzetek kezeléséről a PCM® praktikus, azonnal alkalmazható iránymutatást nyújt.

Feliratkozás a hírlevélre

Ajánlatkérés